184 - فصد چیست؟
فصد در مواردی مانند: ادم ریوی، پولی سیتمی ورا، اورمیهای تهدید كننده، اكلامپسی، فلج ناگهانی حاصله از خونریزی مغزی (ناآرامیهای شدید و تحریكپذیری، سردردهای شدید، اختلالات گفتاری، تشدید رفلكسها)، همچنین در پلتورا Plethora (غلبهی مزاج، پرخونی و چاقی مفرط) و آسم قلبی توصیه میشود.
در طب سنتی، خون گرفتن، یكی از پایههای درمانی بسیاری از بیماریها بوده و دربارهی موارد استفاده از این كار، ممنوعیت، تدابیر و احتیاطات، بطور پراكنده مطالبی بیان شده كه نظر ابنسینا در این مورد بسیار جالب و ارزنده است و از همینرو چكیدهای از سخنان او را در اینجا نقل میكنیم:
1- اندیكاسیونهای رگ زدن: ( مواردی كه رگ زدن بیمار سودمند است).
الف: برای كاهش مقدار خون افرادی كه دچار پرخونی هستند.
ب: برای كاهش كیفیت خون بیمارانی كه خون آنها غیرطبیعی است و درمانی بجز خونروی ندارند، مانند: ابتلاء نقرس خونی كه باید از نزدیكترین رگ به عضو مبتلا خون گرفته شود.
ج: برای جمع شدن هر دو علت فوق در یك بیمار.
2_ كنترا اندیكاسیونهای رگ زدن: (مواردی كه رگ زدن ممنوع است)
الف: دوران حاملگی و عادت ماهیانه.
ب: دورهی پیشرفت بیماریها، برای اینكه قدرت بیمار در مقابله با دوران بحرانی بیماری محفوظ بماند، همچنین در اغلب بیماریهای تبدار كه همراه یا بدون تشنج هستند و در بیمارانی كه از دردهای بسیار شدید رنج میبرند.
د: طبیب بایستی در تمام مدت خونروی، مراقب نبض بیمار باشد و به مجرد آنكه نبض ضعیف شد یا بیمار دچار رنگ پریدگی و یا خمیازه شد، رگ را ببندد و خونروی را متوقف كند.
هـ: مقدار خونروی برای همهی افراد یكسان نیست و به وضع بدنی شخص بستگی دارد.
و: نباید به دنبال خونروی مبادرت به ورزش و فعالیتهای سنگین بدنی كرد بلكه باید مدتی در بستر استراحت نمود.
ز: افرادی كه مدتی دچار بیماری بودهاند و ناچار به رگ زدن آنها هستیم، در اولین وهلهی خونروی باید دقت كنیم اگر خون رقیق خارج شد فوراً رگ را ببندیم ولی اگر خون غلیظ و كدر مایل به سیاه رنگ و گرم خارج شد، میتوان خرنروی را ادامه داد.
ح: در مواردی كه كیفیت خون غیرطبیعی باشد و ناچار به رگ زدن هستیم باید مقدار اندكی خون از بیمار گرفته سپس رژیم غذایی بسیار خوبی برای وی به كارگیریم و پس از مدتی مجدداً كمی از خون وی را خارج كنیم. بدین ترتیب خون غیر طبیعی را به تدریج خارج نمودهایم و خون خوب و تازه ناشی از تغذیهی خوب را جایگزین خون بد خارج شده نمودهایم.
ط: رگ زدن بیمارانی كه دچار وسواس یا دیوانگی هستند باید در هنگام شب و موقع خوابیدن آنان انجام گیرد و باید رگ مختصر زده شود تا خونریزی زیاد نباشد.
ی: برای نیشتر زدن، رگ قیفال (Cephlic Vein) سالمتر از سایر رگهاست.
ج: افراد زیر 12 ساله و افراد مسن، البته اگر در یك شخص مسن از زیادی خون و گشادی و پر بودن رگها مطمئن باشیم و چهرهی آنها گلگلون باشد، میتوان اندكی خون گرفت ولی باید در نظر داشت كه یكی از عوارض خونروی در افراد مسن، سكته است.
د: افرادی كه دچار لاغری شدید یا چاقی مفرط هستند، چون افرادی كه در مناطق سردسیر زندگی میكنند.
ه : بلافاصله پس از فعالیتهایی كه مقداری از قدرت بدن را مصرف نمودهاند از قبیل: پرخوری، نزدیكی و استحمام.


نظرات شما عزیزان: